Perşembe , Eylül 19 2024

Ortaçağın parlayan yıldızı “Johannes Kepler”

Neydi?

KEPLER (Johannes), tanınmış Alman astronomi bilgini olup, 1571 – 1630 tarihleri arasında karmaşa halinde bulunan Ortaçağ Avrupası’nda yaşamıştır.

Halkın sefalet içerisinde yaşadıkları Ortaçağ Avrupasında genç Johannes gözlerini gökyüzüne dikti ve acaba farklı insanlar oralarda da var mıdır? diyerek, Tübingen’deki okulunda astronomiye merak sardı.

Döneminin meşhur teorisi “Kopernik” üzerinde çalışmaya başladı.

Kopernik teorisi araştırmalarında gezegenler arasında Tanrısal bir uyum olduğunu keşfetti.

Daha sonra araştırmalarını genişletmek ve daha yeni bilgiler öğrenmek maksadıyla Prag’a giderek tanınmış astronom Tycho Brahe’nin asistanı oldu.

Onun ölümünden sonra 1601 senesinde imparator II. Rudolf’un saray astronomluğu görevine atandı. Burada çalışmalarını sürdürdü. Yetersizlikler yüzünden ve kilise baskılarından dolayı çalışmalarında bir türlü ilerleme kaydedemiyordu.

Bir süre sonra saraydan ayrılarak, Almanya’da Ulm kentine yerleşti.

Ulm’deki evi

Orada geçim yönünden sıkıntıya düştü. Küçük takvimler hazırlayarak bunları satmak zorunda kaldı. İkinci eşinden çok çocuğu oldu. Prenslerin bağladıkları küçük bir aylıkla çalışmalarını sürdürdü. Kopernik’in Güneş’ın gezegenlerin merkezi olduğu teorisini benimsedi.

Mars gezegeni üzerinde birçok gözlem yaptı. Gezegenlerin konumu hakkındaki gözlemlerinden edindiği sonuçları değerlendirdi.

1604’te Süpernovayı keşfetti.

Ne oldu?

Onun adını ölümsüzlüğe kavuşturan gezegenlerin hareketleriyle ilgili üç kanununu (Kepler kanunları) ortaya koyması oldu:

1) Her gezegen, odaklarından birinde Güneş’in bulunduğu doğru yönünde bir elips çizer.

2) Güneş’in merkeziyle gezegenin merkezini birleştiren vektör yarı çapın çizdiği alan, bu alanın çizilmesi için geçen zamanla doğru 0rantılıdır.

3) Gezegenlerin kavuşum dolanımı için geçen zamanın karesi, yörüngelerinin büyük ekseninin küpüyle doğru orantılıdır.

About neydinoldu

Check Also

Ruh Adam!

NEYDİ? Hüseyin Nihal Atsız; 1905 senesinde, annesi, merhum Fatma Zehra Hanım, babası, merhum binbaşı Mehmet …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir