Perşembe , Eylül 19 2024

Alfred Nobel (1833-1896)

NEYDİ?

1833 senesinin soğuk kış gecesinde İsveç’in Stocholm kentinde dünyaya geldi. Çocukluğu boyunca sosyal sanatlara meraklı idi.

Belirli bir dönem ailesiyle birlikte yaşadığı, Rusya’nın Petersburg şehrinde eğitim gördü. Babasının teşvikiyle kimyaya merak sardı. 25 yaşına geldiğinde tekrar İsveç’e döndü. Küçük bir dükkan kiraladı ve laboratuvar olarak kullanmaya başladı. 1860 senesinde Nitrogliserini patlayıcı madde olarak kullanma üzerine yoğunlaştı. İlk işi nitrogliserin üretebilmek oldu ve az bir miktar üretmeyi başardı. Barutla kullanımını araştırmaya başladı. uzun çalışmalarından yorgun düştüğü ve uyuyakaldığı bir gece anlaşılmaz bir patlama yaşandı. Bu patlama sonucunda, küçük laboratuvarı yıkıldı, küçük kardeşi patlama sonucunda hayatını kaybetti. Bu olayın etkisinde kalmayarak çalışmalarını daha da yoğunlaştırdı. 1865 senesinde bir fabrika kurdu.

Nitrogliserini pamuğa emdirmek suretiyle dinamit lokumunu bulmayı başardı. Çok geçmeden dinamit üretimine geçti.

Sene 1973’ü gösterdiğinde Paris’e yerleşme kararı aldı. Burada dinamit üretiminden çok zengin oldu. 1895 senesi sonlarına doğru ölümüne yakın zamanlarda bütün servetini, buluşlar yaparak insanlığa yarar sağlayan kişilere 5 tane ödül dağıtılması şartıyla bir vakfa bağışladı. 1896 senesinde yine bir kış vaktinde öldü.

NE OLDU?

Bağışladığı servetin yüklü oluşu adını da kalıcı hale getirmiştir Alfred Nobel’in. Vasiyeti üzerine, insanlığa hizmeti dokunanlara ödül verilmesi hedeflenmiştir. Fizik-Kimya (İsveç Fen Akademisi) – Tıp (Stockholm Karolin Enstitüsü)-Edebiyat (Stockholm Akademisi) ve Barış (Norveç Storting Akademisi tarafından seçilen 5 üyelik komisyon tarafından) kategorilerinde ödüller verilmekte, dinamitin mucidi Alfred Nobel’in adı yaşatılmaktadır…

About neydinoldu

Check Also

İlk İmparatorluklar Serisi – “Katliam İmparatorluğu-Samilerden Asurlar”

NEYDİ? Asurluların esas mevkisi Orta Asya’dan göç eden kavimlerle Arabistan’dan gelen Samilerin karışmasından oluşan bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir